Povestea omului care a inventat cafetiera moka. Cum a profitat Bialetti de fascism, de fapt VIDEO

de: Iulia Kelt
24 01. 2024

Cafetiera moka reprezintă un simbol important în cultura italiană. Ea se găsește în 90% dintre gospodăriile italiene și este modalitatea standard de a prepara cafeaua.

Mai mult de 300 de milioane de exemplare ale modelului Bialetti Moka Express au fost vândute de la lansare, iar acum, multe muzee de artă și design din întreaga lume expun cafetiera moka, inclusiv Design Museum din Londra și Museum of Modern Art din New York City.

Dar cafetiera moka însumează mult mai mult decât designul Art Deco și cafeaua puternică. Povestea acestei cafetiere de uz casnic implică a Doua Revoluție Industrială, Futurism și fascism, colonialism și invazie, război și dictatură, democratizare și o schimbare fundamentală în cultură.

Cum a fost inventată cafetiera moka

Cafetiera moka a fost inventată în 1933 în Crusinallo, în nordul regiunii Piemont. Alfonso Bialetti s-a întors în Piemont după ce a lucrat zece ani în industria aluminiului din Franța și a înființat propriul atelier de produse casnice din aluminiu.

Moka Express al lui Alfonso Bialetti nu a fost primul pas către cafeaua preparată acasă. Cu toate acestea, a fost primul dispozitiv capabil să facă acasă aceeași cafea ca la restaurant sau bar, specifică vremii, într-un design futuristic.

Vezi și: Povestea băiatului cu fes, emblema Julius Meinl: Cine era, de fapt, de ce și-a schimbat marele brand de cafea logo-ul

Istoria cafetierei moka

De la cafea, la fascism

Futurismul a apărut într-un moment interesant pentru Italia, cu puțin înainte de Primul Război Mondial. După Primul Război Mondial, futurismul italian a influențat puternic ascensiunea fascismului italian. Marinetti a înființat Partidul Politic Futurist, care s-a unit rapid cu Fasci di Combattimento italian, partidul fascist fondat de Mussolini.

De fapt, în 1919, Filippo Tommaso Marinetti a redactat Manifestul Fascist, declarația de poziționare politică a noului partid. În 1922, regele Victor Emmanuel al III-lea l-a numit pe Mussolini prim-ministru. A condus Italia în mod constituțional până în 1925, când a instituit dictatura.

În anii 1930, aspectele futurismului și ale fascismului lui Mussolini au creat contextul perfect pentru inventarea ibricului Moka. Italia avea un bogat rezervor de bauxită și leucită, folosite pentru producția de aluminiu, iar tehnologia a adus beneficii.

Cofeina nu a fost doar accentuată în mișcarea și progresul futurismului, ci a fost și legată de politica externă a lui Mussolini.

Italia a invadat Etiopia în 1935, forțând Criza Abisiniană să culmineze în al Doilea Război Italo-Etiopian. Etiopia și-a pierdut independența în 1936 și a devenit Etiopia Italiană, parte a Africii de Est Italiene.

Ca urmare, Liga Națiunilor a listat Italia ca agresor și a impus sancțiuni. Africa de Est Italiană a devenit o sursă importantă de cafea pentru Italia, precum și pentru Brazilia, care a ignorat sancțiunile Ligii Națiunilor și a continuat să exporte cafea în Italia. Astfel, Mussolini a întreținut căsătoria italiană dintre cafea și aluminiu.

Totuși, ibricul Moka nu a fost imediat popular. Alfonso Bialetti a vândut inițial Moka Express pe piețele publice din regiunea Piedmont sau la comercianții cu amănuntul din atelierul său și a fost doar unul dintre multele produse pe care le producea.

El nu a încercat niciodată să industrializeze procesul sau să îl scaleze la nivel național, cu atât mai puțin la nivel internațional. În perioada dintre inventarea Moka Express și izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Bialetti a produs aproximativ 70.000 de dispozitive Moka.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aluminiul a fost utilizat în principal pentru materiale de război și nu a fost disponibil pentru produsele de uz casnic. Importurile au fost întrerupte în mare parte, ceea ce a făcut și cafeaua dificil de găsit. Drept urmare, Bialetti a închis atelierul în timpul războiului.

Fiul lui Alfonso, Renato, a fost ținut prizonier într-un lagăr german de război, dar a reușit să se întoarcă acasă în 1946 pentru a prelua atelierul tatălui său.

Renato s-a făcut, astfel, responsabil pentru succesul Moka Express.

Vezi și: Julius Meinl sprijină plantațiile de cafea. Ce a făcut compania austriacă în Columbia